Skip to main content

PsyGlobal Inner Strenghth Program

Psychosociale groepstraining voor Oekraïense ontheemden

Groepsgerichte interventie op het gebied van mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning

Het PsyGlobal Inner Strength Program (ISP) is een groepsgerichte interventie op het gebied van mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning (MHPSS), bestaande uit vijf sessies. Het programma is ontwikkeld om veerkracht, psychologisch welzijn, zelfvertrouwen en emotieregulatie te versterken. De inzet is gericht op vroegtijdige ondersteuning, het voorkomen van escalatie van klachten, en het verbeteren van psychisch welbevinden binnen kwetsbare groepen die vaak moeilijk toegang vinden tot reguliere zorgstructuren. Het is tot stand gekomen als reactie op de psychische impact van de oorlog in Oekraïne en maakt gebruik van een krachtgerichte benadering, geïnspireerd op de positieve psychologie. Het programma stimuleert deelnemers om vanuit hun eigen innerlijke kwaliteiten te bouwen aan herstel en houvast in het dagelijks leven.

Het Inner Strength Program is speciaal ontwikkeld voor Oekraïense ontheemden door Dr. Tom Hendriks, specialist in de ontwikkeling van MHPSS programma’s. Het programma bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten van elk twee uur, op een locatie naar keuze. De training wordt verzorgd door een Oekraïense GGZ-professional van PsyGlobal, die door Dr. Hendriks getraind is in de methodiek en in samenwerking met de opdrachtgever (bijvoorbeeld een gemeente) deelnemers kan werven. De training vindt plaats op een door de klant beschikbaar gestelde locatie, vaak een opvanglocatie of buurthuis.

Na afloop stelt de trainer een anonieme groepsrapportage op, waarin de opgedane inzichten, eventuele signaleringen en het effect van de training worden teruggekoppeld. Indien nodig helpt PsyGlobal bij doorverwijzing naar vervolgzorg.

Dienstverlening

Binnen het pakket voor het PsyGlobal Inner Strength Program is opgenomen:
– Planning, coördinatie en logistiek
– Werving van deelnemers (bij voorkeur in samenwerking met de opdrachtgever)
– Materialen en inhoudelijk programma
– Reistijd en verloning GGZ-professional
– Evaluatie en rapportage
– Intervisie en begeleiding
– Eventuele ondersteuning bij doorverwijzing naar huisarts of reguliere GGZ

Wat maakt het PsyGlobal Inner Strength Program uniek?

  • Krachtgericht: Gebaseerd op het VIA-classificatiesysteem van karaktersterkten, stimuleert het programma deelnemers om hun bestaande sterke kanten te herkennen en versterken.
  • Holistische aanpak: Richt zich op het psychologische, emotionele, sociale en spirituele welzijn en bevat ook technieken voor mentale stilte en meditatie.
  • Creatief & interactief: De sessies bevatten o.a. psycho-educatie, dankbaarheidsoefeningen, positieve zelfbevestiging, rollenspel, groepsgesprekken, ontspanning en meditatie.
  • Wetenschappelijk onderbouwd: Het programma is empirisch gevalideerd en getest onder duizenden vluchtelingen. De effectiviteit is aangetoond, en het wordt momenteel toegepast in zowel Oekraïne als Nederland.

Over Dr. Tom Hendriks

  • Dr. Tom Hendriks promoveerde in 2018 aan de Universiteit van Amsterdam op de toepassing van positieve psychologie interventies in een cross-culturele en multi-etnische context.
    Hij specialiseert zich in het ontwikkelen van Mental Health and PsychoSocial Support (MHPSS) programma’s en doet onderzoek naar de effectiviteit ervan.

    In 2020 ontwikkelde hij een GGZ preventie programma voor AZC bewoners dat op ruim 120 Nederlandse asielcentra loopt en waar al ruim 5000 vluchtelingen aan hebben deelgenomen. Zelf geeft hij ook trainingen aan vluchtelingen en verzorgt train-de-trainer trajecten in Nederland en Oekraïne, waar hij onlangs het Inner Strength Programma heeft geïntroduceerd. In Nederland werkt hij nauw samen met PsyGlobal.

    Tom heeft lezingen en workshops verzorg op conferenties over positieve psychologie conferenties in Nederland, de VS, Canada, Guyana, Suriname, Oostenrijk, Kenia, India, Indonesië en Australië. Als thesis supervisor en onderzoeker is hij verbonden aan de afdeling Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg en gastdocent positieve psychologie aan de Universiteit van Suriname. Tom heeft meerdere peer-reviewed publicaties gepubliceerd, in o.a. the Journal of Positive Psychology, the Journal of Happiness Studies en the International Journal of Wellbeing. Hij is tevens associate editor bij de International Journal of Applied Positive Psychology.

    Lees hier meer over het onderzoek van Dr. Tom Hendriks.

Contact us